Organizacija Haver Srbija
Menu
  • ENGLISH VERSION
    • ABOUT HAVER SERBIA
    • HAVER TEAM
    • ONGOING PROJECTS
      • KNOWLEDGE = TOLERANCE
      • MIDRASHA
      • CHEVRUTA CARAVAN
      • TRAINING FOR VOLUNTEERS
      • ACTIVITIES
      • TOURS & RESEARCH
      • MINORITY GROUPS
      • ACTIVITIES IN PARTNERSHIP
      • ART SHOP
    • NEW PROJECTS
    • PARTNERS
  • HAVER SRBIJA
    • O ORGANIZACIJI
    • TIM
    • VOLONTERI
  • PROGRAMI
    • HEVRUTA KARAVAN
    • PROGRAMI ZA ĐAKE
    • DIJALOG
    • HAVER I JEVREJSKA ZAJEDNICA
    • MIDRAŠA
    • TRENING ZA VOLONTERE
    • TURA RAZNOLIKOSTI
    • PORTRETI I SEĆANJA
  • ONLINE
    • ONLINE PROGRAMI
    • KVIZOVI
    • PREDAVANJA
    • KONFERENCIJE
  • JUDAIZAM
    • PRAZNICI
    • SIMBOLI
    • ŽIVOTNI CIKLUS
    • KRATKA ISTORIJA
    • KOŠER ISHRANA
    • JEVREJSKE KNJIGE
    • IZRAEL
    • JEVREJSKE MUDROSTI
  • ŠOA
    • HOLOKAUST
    • MITOVI O JEVREJIMA
    • OBRAZOVANJE O HOLOKAUSTU
    • DISKRIMINACIJA
  • AKTUELNOSTI
  • ČLANCI I TEKSTOVI
  • KONTAKTIRAJTE NAS

  • 060 / 345 - 30 - 08
  • haversrbija@gmail.com

© 2013-2022 Sva prava zadržana
Powered by ArsMagine.com

Istraživanja pokazala da Šabat poboljšava zdravlje

Piše: Anica Stojković

Rezultati šesnaestogodišnje studije Kolumbijskog Univerziteta o uticaju ishrane na zdravlje dece pokazali su da su najzdravija deca ona deca koja često večeraju sa svojim roditeljima. Porodične večere pomažu ukućanima da se zbliže, održe zdrave porodične odnose i međusobnu bliskost. Šabat, koji se dešava jednom nedeljno, jedna je vrsta podsetnika na važnost komunikacije u porodici i održavanje dobrih porodičnih odnosa. Jedno od obeležja Šabata svakako je i standardna Šabat Hala pa ukoliko ste ikada želeli da je okusite evo recepta.

.

Standardna Šabat Hala / Hala Le’Shabbat

Izvor recepta: coolinarka.com i aish.com

.

Sastojci:

500 g glatkog brašna

30 g svežeg kvasca

4 komada velikih jaja

5 kašičica sitnoga šećera

1/2 kašičice soli

1 jaje za premazivanje

po potrebi mlaka voda

po želji posuti (curekot, mak, susam…)

.

Priprema

  1. U malo tople vode razdrobiti svež kvasac, dodati malo šećera i brašna , sačekati 10-tak minuta da se podigne.
  2. U međuvremenu, brašnu dodati so i šećer. Od jaja odvojiti žumance, od belanaca istući čvrst sneg.
  3. Kada kvasac nadođe, dodati ga u brašno, zatim dodati žumance, sneg od belanaca i toplom vodom zamesiti testo srednje tvrdoće.
  4. Prebaciti na radnu površinu i mesiti brzo rukom – nekih 10-15 min.
  5. Veću vanglicu nauljiti maslinovim uljem, staviti testo, premazati sa 2 kašičice ulja i pustiti da naraste najmanje 2 sata. Nakon 2 sata, premesiti testo, sačekati 30 min da se opet podigne, pa podeliti na 3 loptice (može i na 6 manjih pa praviti naizmeničnu pletenicu), saviti pletenicu, premazati razmućenim jajetom i polako peći na nekih 220oC nekih 50-60 min.

.

Po želji mogu se dodati razne vrste suvog voća, orasi ili badem… Srećno!

.


 

Anica Stojković je novinarka iz Kruševca. Novinarstvo je diplomirala na Univerzitetu u Nišu. Radila je kao dopisnica i saradnica u elektronskim i štampanim medijama, volontirala je na naučnim skupovima a nedavno je učestovovala i na KIMUN-u gde je predstavljala Izrael. Anica je borac za jednakost i ljudska prava i volonterka je organizacije Haver Srbije za koju prevodi i piše članke.


.

Traditional Shabbat food from around the world

Shabbat recipes

.

 Nazad na Šabat

Više o ostalim praznicima

  • « Zašto odmaramo na Šabat?
  • Upis Holokausta u telo: sedamdeset godina kasnije »

Ostavite komentar

Click here to cancel reply.