Ovo možda niste znali o Hamantašen kolačićima. A saznaćete i recept!
Hamantašen je, u suštini, keks čije je punjenje skriveno unutar testa i koji jedemo u sećanje na veliko skriveno čudo Purima.
Purimska priča je prvi trenutak u kojem su Jevreji shvatili da odsustvo očitog čuda nije značilo i da ih je B_g napustio. Naprotiv, shvatili su da B_g ima novi modus operandi, jer su uočili na koji je način čudo Purima pritajeno i skriveno prirodom.
Iako bi posmatrač u tom vremenu mogao pogrešno da protumači događaje kao normalne i prirodne političke procese, svaki korak Purimske priče bio je upravljan B_žjom rukom (Sefer Menuchah V’Kedushah 2:20)
Na Purim, B_g je iskoristio Hamana, osobu koja je želela da uništi B_žji narod, kako bi im upravo on doneo spasenje. Hamanov dekret koji je imao za cilj da uništi Jevreje, izazvao je masovni tešuvah pokret (povratak jevrejskim vrednostima), kao i ponovnu privrženost Tori, što je kulminiralo vešanjem Hamana na ista vešala, koja je izgradio za Mordehaja. Na Purim jedemo Hamantašen, slatke keksiće nazvane po gorkom Hamanu, što simbolizira v’nahafoh hu – preokret – kako su se Haman i njegova zla dela pretvorila u izvor slatkoće i hranu za jevrejski opstanak. (Rabin David Aaron, Endless Light, str. 81-82)
U današnje doba, Hamantašen punimo različitim vrstama pekmeza, džema, čak i čokoladom. Pa ipak, izvorno su ove poslastice bile punjene semenkama susama ili maka, stvorene kao drugi način zadovoljavanja običaja jedenja semenki na Purim.
Reč taš na hebrejskom znači “oslabiti”. Na Purim jedemo Hamantašen, jer to znači da je Haman oslabio. To nas podseća da nas je B_g spasio, oslabivši Hamana u doba Purima, te odražava našu želju da nas B_g uvek spasi, slabeći “Hamane” u svakoj generaciji. (Otzar Kol Minhagei Yeshurun, 50:11, str. 126)
Postoji i drugo tradicionalno učenje, koje opisuje kako je Haman bio pognut od srama kad je ušao u kraljevu riznicu da bi doneo kraljevsko odelo i konja za Mordehaja. Opisujući Hamanov sram, u Midrašu piše da je bio pognut sa “ozajim mekutafot”, što doslovno znači “podsečenim ušima”. Zbog tog opisa, mnoge jevrejske zajednice nazivaju ove kolačiće, pripremljene u znak sećanja na Hamanovu propast “Haman oyern”, što na jidišu znači “Hamanove uši”.
Pitate se, kako napraviti Hamantašen?
Ništa lakše!
Potrebni sastojci:
- dve šolje šećera,
- trećina šolje ulja,
- trećina šolje butera ili margarina,
- 3 jaja,
- pola šolje soka od pomorandže,
- 4 šolje brašna,
- jedna kesica praška za pecivo,
- kašičica soli,
- 1 umućeno jaje,
- 400 gr mlevenog maka,
- jedna šolja mleka
Priprema:
- Skuvati mak sa jednom šoljom mleka i jednom šoljom šečera i ostaviti da se hladi.
- Umutiti margarin, ulje i jednu šolju šećera.
- Dodati jaja i sok i sve dobro izmešati, dodati brašno i prašak za pecivo.
- Podeliti testo na četiri dela. Svaki deo razvaljati veoma tanko na dasci posutoj brašnom.
- Čašom vaditi krugove od testa. Na sredinu svakog komada testa stavljati po polovinu kašičice fila.
- Saviti testo i pokriti testom punjenje tako da se formiraju trouglovi. Srednji deo testa sa filom ne mora biti pokriven u potpunosti.
- Zagrejati rernu na 250 stepeni. Premazati kolače umućenim jajetom i poslagati ih u podmazan pleh.
- Smanjti temperaturu na 150 stepeni i peći 15-20 minuta.
Purim Sameach!
Piše: Maja Mihajlović
Kompilacija i adaptacija teksta iz Sefer Yemei HaPurim.
Povratak na listu članaka
Ostavite komentar